Can Codinelles
Rubió

Est del nucli del Pla de Rubió
    Abans d’arribar al Pla de Rubió agafar el trencall a la dreta, el camí d’Ardesa

XVII-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Codinelles es troba situat al peu del camí de Sant Pere d’Ardesa. Està format per la casa principal i diversos annexes en forma de L i finalment un cos annexa a la façana nord-oest construït a inicis del segle XX. El cos primigeni presenta una planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, encarada a l’est, tot i que originalment s’accedia per una porta encarada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis original, situat a migjorn, conserva la porta primigènia, amb llinda de fusta i diverses obertures a nivell de pis i golfes, totes d’arc pla. Actualment s’accedeix per la façana de tramuntana mitjançant una portal d’arc pla amb llinda de fusta que dona accés directament al primer pis. Aquesta entrada està protegida per un porxo construït posteriorment. Davant la casa i annexa a la façana de llevant s’hi adossen diversos coberts i porxos en forma de L. En aquests s’hi documenta una zona destinada a resguardar els cups de vi i una premsa, ambdós en ús, un safareig i una antiga sínia de sang i un pou d’aigua. Davant l’antiga casa i la construïda al segle XX adossada a la façana nord-oest actualment hi ha una pati tancat amb porta metàl·lica.

A la recaptació de la lluminària de 1628 s’esmenta Bernat Bertran de Codinellas. En la recaptació de gra de l’any 1711 per part de la parròquia de Santa Maria de Rubió també s’esmenta la quantitat que havia de donar el mas Cudinelles. En un llistat de maos de l’any 1752-1755 apareix el mas Codinellas amb Rosa Solà i Thomàs com a propietària i Ramon Solà com usufructuari. En un llistat de renda de masos de l’any 1869 apareix Jaume Struch, hereu del de Codinelles que té i posseeix el mas anomenat mas Muset. En aquest mateix llistat, quan parla de La Sala esmenta l’existència de l’antic mas de Codinelles de vall: “Matia Puiggros del mas de la Sala te y posseix en lo terme de Rubió aquell mas vulgarment dit de la Sala juntament ab altre mas dit Bernades y antigament se deya Codinellas de vall... “

Arxiu Episcopal de Vic