Cal Beltran
Rubió

Nord del nucli del Pla de Rubió
    BV-1037 entre el Pla de Rubió i el nucli del Castell de Rubió

XVII-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Bertran es troba situada a peu de la carretera que porta del Pla de Rubió al nucli del castell de Rubió.  Esta formada pel cos primigeni i diversos volums adossats i situats entorn de la casa creant un pati central pavimentat amb lloses de pedra. El cos principal es una edificació de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis presenta una composició simètrica a partir de tres eixos, amb dues obertures per crugia. A la part central hi ha el portal d’arc de mig punt adovellat. Les finestres són de llinda de pedra amb clavellinera motllurada. A la finestra central hi consta la data de 1674. A les façanes laterals s’hi obren diverses obertures que no segueixen cap alineació. La casa fou ampliada per la banda nord amb la construcció d’un nou cos.

Des del 1600 la casa es anomenada mas Bertran de la Riera, possiblement per la seva situació geogràfica, atès que se situa a tocar de la riera de Rubió. L’any 1636 en el llista de la lluminària de Santa Maria de Rubió apareix Pere Bertran de la riera. En un llistat de 1718 de recaptació de gra de la parròquia de Santa Maria apareix mencionada Bertran i Puig, no obstant, en aquest cas no és possible determinar si es tracta del mateix mas Bertran.

Arxiu Episcopal de Vic