El Planot o La Timba de Santa Bàrbara
Castellet i la Gornal

    Alt Penedès
    La Timba. Nord de Castellet
    Emplaçament
    De Castellet agafar la carretera BV-2115 direcció Arboç. Abans d’arribar el km1 agafar un camí a la dreta fins a l’antiga depuradora d’Arboç. En aquest punt seguir per una pista que s’enfila pel turó de la Timba.
    140

    Coordenades:

    41.26827
    1.62771
    385056
    4569446
    Número de fitxa
    08058 - 4
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Ibèric
    Segle
    s. VII aC- I aC
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 335
    Accés
    Fàcil
    Cultural
    Titularitat
    Privada
    08057A029000200000YA
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP

    L’any 1999  dins el projecte Estudi del Paisatge Arqueològic Antic a la Cossetània Oriental es van realitzar un seguit de prospeccions arqueològiques es van localitzar nombrosos fragments de ceràmica ibèrica, algun fragment d’àmfora fenícia. L’any 2002 durant la revisió de la Carta Arqueològica es va confirmar l’existència d’un jaciment en aquest turó arran de la troballa d’un gran nombre de fragments ceràmics  en superfície d’època ibèrica i restes d’estructures muraries. Des de l’any 2016 s’ha dut a terme diverses intervencions arqueològiques que han posat de manifest l’existència d’un poblat fortificat relacionat amb el transport i comercialització del vi situat cronològicament a la primera edat del ferro (s. VII-VI aC). D’aquest en destaca la muralla presenta una amplada d’entre 2 i 3 m amb diverses edificacions adossades  i les restes d’un enllosat interior, possiblement un carrer. A l’oest de la fortificació a la zona coneguda com Sota la Timba de Santa Bàrbara es va identificar restes d’un poblat d’època ibèrica (IV- I aC) fundat posteriorment a l’abandonament de la fortificació de la primera edat del ferro. 

    Estudiat l’any 1943 per Albert Ferrer. Posteriorment Pere Giró parla de l’existència d’una muralla i de possibles torres i Xavier Virella localitza un gran nombre de fragments ceràmics d’època ibèrica i algun fragment de sílex i de molí.

    Butlletí Municipal de Castellet i la Gornal. Núm. 5. Desembre 2021.  Establiment d’una fortificació emmurallada fa 2700 anys a la Timba de Santa Bàrbara.

    GUITART, J. (Inèdit): Estudi del paisatge antic a la Cossetània Oriental.

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Castellet i la Gornal. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

    VIRELLA, X. (1983): Catàleg arqueològic de Castellet i la Gornal. Institut d’Estudis Penedesencs, 21. Primer premi del VII Concurs de Sant Ramon de Penyafort-1979 convocat pel Museu de Vilafranca del Penedès.