Montanyans
Castellet i la Gornal

Montanyans. Nord-oest de les Masuques
    Emplaçament
    Carretera BV-2117 de les Masuques a Sant Marçal. Agafar el trencall direcció Santa Maria de Montanyans
    162

41.30139
    1.63299
    385556
    4573116
    08058 - 5
    s. VII aC – s. V dC
    CCAA 4951
    Cultural
    08057A003000080000YW
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP

En les prospeccions realitzades l’any 1991 arran de les obres de construcció de la línia de tren d’alta velocitat, en els camps de conreu situats a la vessant est i sud del promontori de Muntanyans, es van localitzar en superfície quatre fragments de ceràmica ibèrica comuna i un fragment de tègula. Aquesta zona fins a mitjans del segle XX era envoltat per aiguamolls. Per aquest motiu,  es va realitzar un estudi pol·línic del sediments que van quedar al descobert arran de les obres posant de relleu l’antiguitat màxima d’aquests sediments, datats entorn 7700 BP. Les prospeccions realitzades l’any 1999 van posar de manifest la manca de material i restes arqueològiques als actuals camps de vinya que no s’han vist afectats per les anteriors obres.

Els camps de vinya que no van estar afectats per l’obra no s’hi va localitzar cap material ni resta arqueològica en superfície.

El jaciment fou descobert durant les prospeccions realitzades l’any 1991 per N. Moragas i M.R. Senabre

GUITART, J. (Inèdit): Estudi del paisatge antic a la Cossetània Oriental.