Conjunt del Carrer Major
Sant Esteve de Palautordera

Al centre del nucli antic de Sant Esteve de Palautordera

Segle XVIII
    Diverses propietats
    Daniel Gutiérrez Espartero

Tot i que no presenten una unitat arquitectònica en relació als estils, sí que es poden observar algunes qüestions que es repeteixen al llarg del carrer. Hi ha certa homogeneïtat.

Les finques solen tenir uns 4,5m - 5m aproximadament d'ample per força metres de llargada que varien en funció del desenvolupament dels carrers posteriors.  La gran majoria són edificis de planta baixa més primera planta. En alguns casos hi ha una segona planta o també golfes.

Les cobertes són de teula àrab i majoritàriament presenten un ràfec ceràmic que pot ser més o menys ampli en funció de l'edifici. Les façanes d'aquests immobles són simples. Portes amb arc de mig punt molt característic dels edificis associats a l'activitat agrícola, tot i que també hi ha portes rectangulars; una obertura (màxim dos) per planta, majoritàriament emmarcades per pedra treballada o maó. Els paraments dels edificis són de pedra comuna lligada amb morter de calç i arrebossats. En alguns casos hi ha pedra vista i en d'altres les façanes tenen color.

És clarament una arquitectura de caràcter popular i rural associat a activitats econòmiques agroramaderes. Tot i que en algun cas es poden observar evolucions cap a una arquitectura de caràcter noucentista, racional i inclús industrial.

Els immobles més destacats són els números 3, 5, 7, 9, 11, 17, 19, 21, 23, 25, 31, 35, 41, 43, 45, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58, 70.

- FONT i VALENTÍ, Gemma;; MATEU i CASQUET, Joaquim; PUJADAS i MITJÀ, Sandra (2001): Els Aprofitaments hidràulics de la conca de la Tordera : l'exemple del mas Bonamic (Sant Esteve de Palautordera). Monografies del Montseny, núm 16. Amics del Montseny. Viladrau.

- PORTALS i MARTÍ, Joan (2001): Orígens històrics de les comunitats de regants de Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera (1680), els llargs plets amb la vila de Sant Celoni (1722-1826). Monografies del Montseny, núm 16. Amics del Montseny. Viladrau.

- PORTALS i MARTÍ, Joan (1998): Les Guerres Carlines a Sant Esteve de Palautordera / Joan Portals i Martí. Monografies del Montseny, núm 13. Amics del Montseny. Viladrau.

- CALAM i MARTORELL, Xavier (2019): Sant Esteve de Palautordera al segle XIX, un bocí de la nostra història : de la Guerra del Francès a la Tercera Guerra Carlina / Xavier Calam i Martorell. Alpina editorial.