Comalats
Rubió

    Anoia
    Clot de la Font del Boix. Nord-oest de Rubió
    Emplaçament
    C-1412a direcció Calaf agafar el quart trencall de la dreta
    505

    Coordenades:

    41.65736
    1.53145
    377726
    4612776
    Número de fitxa
    08185 - 154
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVII-XXI
    Estat de conservació
    Regular
    Moltes zones enderrocades
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08184A019000480000ZS
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Comalats és una edificació formada pel cos central i diversos cossos annexes ubicats a ponent de la casa. El cos principal és una edificació de planta rectangular, de tres crugies i amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada migjorn. Al frontis, actualment modificat, conserva l’antic portal d’accés d’arc de mig punt adovellat i una finestra situada al damunt d’arc pla. A la dovella central de la porta hi ha inscrit 1680 i l’abreviació de Jesucrist. A nivell del planta baixa i pis s’hi obren dues finestres més. Adossat aquest edifici primigeni s’hi adossa per la façana de llevant un cos de planta rectangular amb un nou portal d’accés d’arc pla amb llinda de fusta i diverses finestres a nivell de planta baixa, primer pis i golfes. Per la banda de ponent s’hi adossen diversos cossos de planta quadrada destinats a corrals. Alguns d’ells estan formats per una planta baixa oberta i coberta per una volta de canó de pedra i al pis superior l’espai de la corralina amb l’accés a migjorn mitjançant unes escales.

    La fitxa s'ha omplert amb dades de la fitxa 061.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

    Comalats apareix documentat en un testament de Pere Soler i la seva muller de l’any 1196 relacionat amb Sant Pere de Copons. En dit testament Pere Soler i la seva muller deixen uns bens situats a la resclosa dels molins de Comalats. Antigament, Sant Pere de Copons rebia el nom de Sant Pere de Comalats, documentada ja l’any 1038.

    En els fogatges de 1553 relacionats amb la parròquia de Rubio d’Ardesa apareix el nom Perot de Comalats. L’any 1628 també apareix documentat el nom del mas sota la propietat de Joan Comas de Comalats.