Can Llobet de Baix
Fogars de la Selva

Polígon 11 Parcel·la 67
    Veïnat de Ponent

Nivell B del Catàleg de Masies i cases rurals en sòl no urbanitzable.
    Jordi Montlló Bolart

Can Llobet de baix és la casa que es fan construir els amos de Can Llobet per instal·lar-s’hi. Està gairebé adossada a Can Llobet per la seva façana de llevant. És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant.

Aquesta és asimètrica, sobretot perquè una part de la façana té un encapçalament pla que s’interromp entre l’eix central i el dret. No hi ha cap element destacable a nivell artístic o arquitectònic. El parament és arrebossat sense pintar.

Antigament la riera ocupava molt més espai que no pas en l’actualitat, i en el que avui es un pla de regadiu, hi havia dos gorgs, coneguts com el gorg gran d’en Llobet i el gorg petit d’en Llobet. Aquest indret fou dessecat i reblert de terra per plantar-hi hortalisses.

Can Llobet de Baix la fan construir els propietaris de Can Llobet de Dalt, on s’instal·laran probablement per disposar de més comoditats, mentre que el mas Llobet o Llobet de Dalt l’habitaran una família de masovers.

En el padró municipal de l’any 1889, n’és propietari l’Esteve Planas Ruscalleda (†1900), i la seva esposa Maria Montserrat Llobet i Vendrell amb els seu fill Joan. També viuen amb ells, Teresa Vendrell i Bibot, vídua, i l’Esteve Ruscalleda, solter.

Quan l’any 1900 mor l’Esteve, hereta el seu fill Joan. I quan aquest darrer mor, hereta la pubilla, Magdalena Planas i Camps.

Magdalena es marida amb Narcís Mercader, conegut com en “Ciset de la Conn” i marxen a viure a Hostalric. Del matrimoni naixeran dos fills: en Narcís i en Joan (aquest darrer morirà d’accident).

Narcís Mercader Planas, heretarà les dues cases i les terres. Es casarà l’any 1970 a Fogars, amb Antònia Puigtió i Estol, originària de Massanes.

Però a Can Llobet de Baix hi viuen masovers. A partir dels anys trenta del segle XX, hi consten Joan Camps i Rita Marlet amb els seus fills, Josep, Llorenç i Agustí. Els seus descendents aniran vivint a la casa fins a finals dels anys seixanta. L’any 1969 el Llobet de Baix es lloga a un matrimoni amb els seus fills.