Can Ros Nonell
Fogars de la Selva

Carrer Montseny, 3
    Veïnat de la Serra Marina

Jordi Montlló Bolart

Antiga casa de pagès situada en un dels extrems de la urbanització Parc dels Prínceps I, possiblement una masoveria reconvertida en residència on s’hi han realitzat forces reformes.

El cos principal és de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia.

A l’esquerra, s’hi adossa un cos en angle de 90º, també de planta baixa i pis, però amb la coberta a un aiguavés que desaigua a la façana posterior.

El parament és arrebossat i pintat de groc pàl·lid. Les obertures es disposen simètricament a partir de quatre eixos de verticalitat. S’hi ha incorporat l’ala de llevant, destinada en origen a dependències relacionades amb les tasques agrícoles. Un pedrís recorre tota la façana.

En el cadastre de 1862 la casa es coneix amb el nom de Cal Governador. Sembla que aquesta casa l’adquiriren Pere Novell i Cecília Foscas, ambdós de Tordera. El seu fill, Miquel Nonell Foscas, que havia vingut amb els pares de Tordera, es casa l’any 1864 amb Maria del Carme Camps, de Can Saboia.

En el cadastre, declara posseir mitja quartera de secà, una quartera de vinya i quatre quarteres i mitja d’erm.

En Miquel Nonell i la Maria del Carme (†1887) tingueren onze fills: Joan (1865), Francesca (1867), Francesc (1868), Maria (1870), Dolors (1872), Joaquima (1874), Filomena (1877), Joaquim (1879), Maria (1881), Caterina (1884), Gràcia (1887). La mare, Maria del Carme, mor probablement en el part o en el post part de la seva darrera filla. Miquel Nonell (†1894) es casa en segones núpcies amb Emília Vidal i Artau, amb qui tindrà una nena, la Carme (1891) i en Joan (1894).

En el cens de 1912, la casa és propietat de l’hereu, el fill del primer matrimoni, Joan, casat amb Francesca Pujol. Els descendents d’aquesta família hi viuran fins l’any 1969, quan marxen per instal·lar-se a Can Puiggermanal de Tordera i es venen la finca.