Cal Ton Gran
Castellet i la Gornal

Masos de Sant Marçal. Sud de Sant Marçal
    Des de Sant Marçal agafar el camí dels Pous. Passat la casa Els Pous el primer a l’esquerra

Residencial - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Ton Gran és un mas situat al sud de Sant Marçal, juntament amb un conjunt de petits masos que conformen el grup de Masos de Sant Marçal.  Està format pel cos principal i per diversos cossos annexes. L’edifici principal és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. El frontis presenta una composició simètrica de tres obertures per planta totes d’arc pla. A la planta baixa s’hi obra el portal d’accés i dues finestres i nivell de pantà pis tres finestres amb ampit. Pel cantó nord s’hi adossa un cos de planta baixa amb la coberta a una vessant amb una porta independent i una finestra. A la banda sud s’hi adossen diversos cossos, antics corrals, de planta baixa creant una pati tancat per una baluard amb la porta d’accés d’arc rebaixat i, al costat d’aquest dos volums més amb porta de garatge, utilitzats com a magatzem. El cos principal està arrebossat i pintat de blanc i el frontis té un sòcol de realitzat amb maons col·locats en pla. La resta de cossos tenen la façana principal arrebossada i pinta de blanc i la resta de les façanes conserven l’antic arrebossat sense pintar. Davant el conjunt edificat hi ha una zona enjardinada, l’antiga era, i una construcció independent de planta rectangular amb la coberta a una vessant. Al fornits s’hi obra un portal d’arc rebaixat  amb l’arc i els brancals de maons. Aquest conserva l’antic arrebossat.

La casa la van edificar al censar un tros de terra als Romagosa. El cens el van redimir un cop la vivenda fou construïda.