Pou i safareig Cal Ton Gran
Castellet i la Gornal

Cal Ton Gran. Sud de Sant Marçal
    Des de Sant Marçal agafar el camí dels Pous. Passat la casa Els Pous el primer a l’esquerra

Cal Ton Gran
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Ton Gran és un mas format a partir de diversos volums situat al sud de Sant Marçal, juntament amb un conjunt de petits masos que conformen el grup de Masos de Sant Marçal. El pou és de planta circular excavat al sediment geològic i el parament que sobresurt, de 60 cm, està construït amb maçoneria arrebossada i pintada de blanc. La boca del pou està coberta amb una reixa metàl·lica. Damunt el pou hi ha dos pilars de secció quadrada construït amb maons que sostenen la barra de ferro on penja la corriola per fer pujar l’aigua. Per la banda de tramuntana s’hi adossa un safareig. El safareig és una estructura de planta rectangular, de 60 cm d’alçada construït amb maçoneria amb la paret del davant també pintada amb blanc. Els murs estan coronats amb maons plans i en el cas del mur de est i oest els maons estan inclinats i col·locats a mode de pedra de rentar.