Cal Sagrera
Rubió

Camí cap a l’església de Sant Martí de Maçana

XVII-XXI
    Actualment s’està reformant
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Sagrera, antigament Cal Miquel, es troba situada al sud de l’església de Sant Martí de Maçana. L’edifici presenta una planta allargada amb un cos principal i un annex a migjorn. El cos principal és de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. El fornits presenta una composició simètrica on s’hi obre un portal de llinda plana amb l’any 1898 inscrit a la part central amb una finestra per banda. A nivell del primer pis s’hi obren tres finestres amb llinda de pedra on destaca la llinda de la finestra central, decorada amb un arc conopial. La façana posterior, que dona a ponent, està reformada amb un porxo annexa de formigó. L’interior està reformat. Adossat a la façana de migdia hi ha un cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant amb pendent cap al sud on hi destaca un portal de llinda plana amb l’any 1682 que actualment dona pas a un antic cobert sense coberta. A la banda de tramuntana hi ha un antic edifici enderrocat amb un cup de vi de planta circular amb els cairons interiors de revestiment. A pocs metres cap a llevant de la casa, a la zona boscosa, hi ha un gran bloc de pedra on s’hi pot observar un encaix on s’hi ubicaria la biga de la premsa. El parament dels murs és de pedra irregular lligada amb argamassa amb les cantonades de pedra ben escairada i col·locada a mode de cadena cantonera.

La fitxa s'ha omplert amb dades de la fitxa 037.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Després de la guerra civil espanyola era l’espai on s’hi reunien els del bàndol republicà.