La caseta
Rubió

Bosc de la Caseta. Nord-oest de Rubió
    Des de Cal Malric agafar el camí sud, que porta a la Caseta

Enderrocat
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La caseta és una edificació de finals del segle XVIII formada a partir d’un cos central i diversos annexos adossats amb la façana principal orientada a tramuntana. El cos principal és de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. Consta de planta baixa i pis. El frontis s’obre un portal d’arc de mig punt adovellat i dues finestres a nivell del primer pis amb llinda de pedra. La façana de llevant, retorçada posteriorment mitjançant la construcció d’un contrafort s’hi obre una porta a la planta baixa i dues finestres tipus porta a nivell del primer pis. A la part posterior, en una llinda d’una porta que formaria part del cos principal s’hi conserva la data gravada de 1791. D’aquest cos en destaca el forn de pa, malgrat haver estat modificada la xemeneia aquest es conserva en molt bon estat. Al segle XX, aquest cos és ampliat amb la construcció d’un nou cos adossat a la façana de ponent, actualment molt malmès i del qual en una de les cantonades del mur sud s’hi conserva una pedra, molt desgastada, però en la qual s’hi pot llegir -8-7. Una última ampliació o reforma, és dugué a terme l’any 1894. Aquesta data es troba gravada en el mur de tancament sud del cos de planta quadrada annexat al sud-oest de la casa.

La caseta apareix esmentada en el Padró de Rústica de l’any 1894