Ca l’Ibanyes
Rubió

Camps de l’Ibanyes. Nord-est de Maçana
    Des de Ca l’Escolà agafar el camí de Maçana, passat Cal Ton el segon a l’esquerra

Enderrocat
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Ca l’Ibanyes és un antic mas, actualment en estat ruïnós, situat al nord-est de Sant Martí de Maçana. Malgrat el seu estat, es pot observar la planta general. Es tracta d’un edifici de planta rectangular, de planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a llevant. El frontis conserva el portal d’accés de llinda de fusta i part d’un brancal de finestra, situada al damunt del portal d’accés, de pedra ben escairada amb festejador per l’interior. L’interior de l’habitatge estava compartimentat en diverses estances tal i com ho evidencien les restes conservades dels murs interiors. Annex a la façana nord hi ha l’espai dels corrals. Es tracta d’un edifici de reduïdes dimensions, de planta quadrada amb l’accés per llevant. A pocs metres vers als sud hi ha l’antiga pallissa, la qual conserva un dels pilar centrals i la zona de l’era. El parament dels murs és de pedra irregular, amb filades lleugerament regulars rejuntades amb argamassa.