Cal Rigolfes
Rubió

Costa de Puig Grau. Sud de Rubió
    Emplaçament
    BV-1037 direcció Rubió, agafar el trencant a la dreta cap a Cal Bertran. Seguir el camí fins a Can Rigolfes
    531

41.63668
    1.55976
    380045
    4610440
    08185 - 203
    Enderrocat
    08184A008000230000ZB
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Rigolfes és un mas situat a peu del camí que mena des de Cal Bertran. Es tracta d’una construcció formada a partir de dos volums. El volum primigeni correspon a una edificació de planta quadrada amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. A la façana principal presenta una composició simètrica. A la planta baixa s’hi obre el portal d’accés adovellat d’arc rebaixat i una finestra i a nivell del primer pis dues finestres. Totes les finestres són amb llinda i brancals de pedra. A l’interior es conserva part de les escales d’accés al primer pis, i la zona de la cuina, amb la cuina, la  xemeneia i la boca del forn tapiada. A la façana posterior s’hi va annexionar el cup de vi, de planta quadrada i el qual encara conserva els cairons vidrats. Posteriorment, s’annexionà un cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant cap a ponent, utilitzat com a corrals, fet pel qual totes les obertures d’aquesta façana foren tapiades. El parament dels murs és de pedra amb filades irregulars amb les cantonades de pedra ben treballada.

Relacionat amb la parròquia de Rubió, en un testament de l’any 1702-1703  apareix documentat en cognom de Rigolfas.