Cal General
Rubió

Camps de l’Albereda. Nord-oest de Rubió.

Cossos annexes malmesos
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal General és una construcció formada pel volum principal i diversos volums annexos construïts als segle XX. El cos principal és una edificació de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. Aquest cos fou edificat era de dimensions més reduïdes i entorn l’any 1928 fou ampliat cap a tramuntana assolint el volum actual. Al frontis s’hi obre un portal adovellat d’arc rebaixat amb la inscripció JUAN PLANELL 1895. El portal està flanquejat per una finestra d’arc pla a la dreta i una espitllera al costat esquerre, espai on antigament hi havia l’estable. Al primer pis s’hi obren tres finestres amb llinda de pedra i ampit i damunt la finestra central hi ha inscrit l’any 1940, any en el qual es va arrebossar la façana. A la façana posterior s’hi obren un seguit de finestres i espitlleres sense seguir cap eix de simetria. Adossat a la façana de llevant hi ha l’edifici de les antigues conilleres, davant la casa hi ha el cos destinat a les conilleres, galliners i porqueres i finalment el cos annex a ponent era l’espai dels coberts.

Segon l’actual propietari, la finca de Cal General era un antic cens de Can Canaletes. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Aquests cens fou redimit a mitjans del segle XX per l’avi de l’actual propietari.