Ca l’Artés
Rubió

Costes del torrent de la Manresana. Nord-oest de Rubió
    Emplaçament
    C-1412a direcció Prats de Rei. Agafar el trencall a la dreta, cap a la Masia de l’Albereda, allà seguir pel camí de la dreta
    566

41.68241
    1.53523
    378088
    4615552
    08185 - 202
    1834
    855990100000000001IQ
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Ca l’Artés possiblement és una edificació d’origen modern malgrat ser consolidada i reformada al segle XIX. El cos principal està format per dos volums de planta quadrangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. Davant hi ha un cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant i dues portes d’accés, antigues conilleres, que junt a un baluard tanquen un petit patí d’accés. A la façana del cos principal s’hi obre l’antiga porta d’accés d’arc de mig punt, tot i que actualment ha estat reduïda i una finestra a l’alçada del primer pis amb llinda i brancals de pedra amb la data inscrita de 1834 i ampit. L’any 1876 s’edificà el volum annex a la banda de tramuntana. A banda de l’ampliació pròpiament de la casa, s’hi va afegir un cos de planta rectangular que sobresurt de l’alineació de la façana principal. Aquest volum consta de dues plantes. A la planta baixa hi havia l’antic celler i a nivell del primer pis una terrassa porxada amb dos arcs de mig punt. En un pilar del porxo hi ha la data gravada de 1876, any que es repeteix en una de les llindes de la façana del segon volum. A la façana posterior s’hi conserven dos cups de vi actualment utilitzats com a cisterna d’aigua.

En una llista de pagament de l’any 1869 per dir missa a parròquia de Santa Maria de Rubió, localitzada a l’Arxiu Episcopal de Vic, hi consta la Casa Artés. En aquest mateix llistat hi ha el nom que rebia l’any 1869 i l’equivalent de l’any 1600. Segons això l’equivalent era Mas Jover de Viver, del qual no s’ha trobat més documentació.

Arxiu Episcopal de Vic.