Cal Pioc
Fogars de la Selva

Bosc de Can Planes
    Veïnat de Sant Corneli

Ensorrada
    Jordi Montlló Bolart

Cal Pioc és una casa ensorrada, de petites dimensions situada arran de camí, coincidint amb el sender local, que transcorre pel bosc de Can Planes, en el vessant nord de la Serra de Godall.

Les restes visibles pertanyen a una casa, de planta rectangular, força estreta construïda damunt de la roca granítica, on s’hi observen encara els retalls més o menys regulars realitzats a la roca i algun encaix per a col·locar-hi una bigueta de fusta. Les restes de teula escampades entre l’enderroc, denoten que la coberta, (sense saber si era o no a doble vessant), era de teula àrab.

És de planta baixa, amb dubtes que existís una planta pis, més aviat un sota cobert amb alguna estança no massa gran. La façana principal està orientada al sud. Els murs més alts, són els interiors que tenen aproximadament 2’80 metres a tres metres d’alçada pels més alts per un gruix de 0’50m. Sembla que disposava d’una estança principal, situada al centre, dues a ambdós costats que s’adapten a l’orografia del terreny i una al darrera, allargassada i força estreta. Els paredats són de pedra irregular, sense desbastar, collada amb fang. S’hi observen nombroses restes aprofitades de ceràmica comuna i trossos de maó o teula per anivellar els murs durant la construcció i/o reparació. S’ha detectat un muntant de porta amb pedra més ben treballada. A l’altre costat del camí s’observen trossos de teula i maó barrejades amb pedra.

Un cop deixada la casa enrere, però aproximadament a la mateixa cota (471703 / 4618722) en direcció al torrent hi ha les restes d’un muret que forma part de la font de Cal Pioc. Afegim la fotografia proporcionada per Josep Vilà ja que el torrent està molt embrossat.

Les referències més antigues que parlen de la propietat s’han d’anar a buscar al cadastre municipal de 1862, on la casa, anomenada de Cal Pioc és propietat de Jaume Massó. Juntament amb la casa declara posseir una quartera de secà, dues quarteres de vinya, vuit quartans de sureda, quatre quarteres i dos quartans de bosc i onze quarteres de terra erma.

En el padró municipal de l’any 1889, el propietari és Jaume Massó, solter, que hi viu amb seixanta-nou anys.

En el cens parroquial de 1896 la casa consta com a deshabitada.

Les referències del segle XVIII, es refereixen, no a la casa concretament, però a varis casaments i un àlies, anomenat Pioch, que semblen correspondre a la mateixa família. L’any 1777 en el llibre de casaments consta el casament de Jeroni Massó, àlies Pioch, amb Mariana Roqueta. El matrimoni té dos fills, Anna Maria (1778) i Joan (1780). L’any 1795 l’esposa és morta i ell es casa en segones núpcies amb Maria Rosa Mont-ras, vídua també de Benet Borràs, de Massanes.

L’any 1797, Jeroni Massó, àlies Pioch, és testimoni en el casament entre Narcís Roure i Maria Gall de Fogars.

L’any 1809, Joan Massó, fill de Jeroni i Anna Maria es casa amb Anna Sureda i el 1819 consta el naixement del seu fill Jaume.