Font dels Horts
Fogars de la Selva

Torrent del Sot dels Horts
    Veïnat de Sant Corneli

XVIII-XXI
    Els caçadors mantenen la font en perfecte estat de conservació.
    Jordi Montlló Bolart

La font dels Horts està situada en el vessant dret del torrent del Sot dels Horts. L’accés es fa pel mateix sender que mena a Cal Pioc. Un centenar de metres abans, a mà esquerra, de cop, baixa un camí amb fort pendent. En baixar, just on el camí fa un petit replà, a mà dreta s’endevina un petit corriol. Resseguir-lo tot passant al costat mateix de les restes d’un arbre mort que queda a l’esquerra, en direcció al torrent. Abans de travessar-lo ja s’observa la boca de la font. El lloc és ombrívol. La boca està excavada en el marge, semblant a l’entrada d’una mina, en forma de nínxol. El seu interior està obrat. Les parets tan laterals com de fons estan aixecades amb maó, mentre que el sostre està fet amb revoltó. Perquè l’aigua no fugi torrent avall, hi ha un muret davanter, d’una vintena de centímetres d’alçada que permet retenir l’aigua a l’interior. Al dessota mateix hi ha el broc. Els caçadors han obert un regueró perquè quan sobreïxi l’aigua s’escoli en direcció al torrent.

A la part frontal, està arrebossada amb morter, i a mà esquerra, gravat s’hi pot llegir:

«F.R. ?(despreniment parcial del suport)

28.5.1933 (la darrera xifra molt malmesa)

Una mena de rúbrica  en forma de vas (triangle amb una espiga corbada), al centre del qual s’hi llegeixen les inicials J.O.»

Gràcies als caçadors aquest indret es manté en perfectes condicions. S’hi es visita, cal deixar-ho en el mateix estat.

Relacionada amb el topònim, el Sot dels Horts.