Cal Perdiu
Rubió

Bosc de Cal Perdiu. Sud de Maçana
    Emplaçament
    BV-1031 direcció els Prats de Reis. Passat el km 6 a la dreta i el primer a la dreta fins a Cal Perdiu
    721

41.67709
    1.5973
    383245
    4614875
    08185 - 284
    1882
    08184A012000260001XJ
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Perdiu es una edificació de finals del segle XIX situada al bosc del Cal Perdiu. Es troba formada per la casa primigènia i dos cossos independents. El cos principal, que data de 1882 segons inscripció a la dovella clau del portal, fou ampliat per llevant amb un cos annex. Es tracta d’una edificació de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, encarada a migjorn. Consta de planta baixa i dos pisos. El frontis presenta una composició simètrica formada a partir de tres eixos. A la part central s’hi obre el portal d’arc rebaixat adovellat amb l’any 1882 gravat. Les obertures del primer i segon pis son d’arc pla amb llinda de fusta i l’obertura central correspon a un balcó amb barana de ferro. A la façana posterior s’hi obre alguna finestra a nivell del primer pis i s’hi observa la boca del forn de pa tapiat, situat al cos ampliat posteriorment. A la façana de ponent s’hi obre un portal d’arc pla, a nivell del primer pis, i una finestra a l’alçada del segon pis amb llinda de pedra on hi figura inscrit 1906. Segons l’actual propietari originalment aquesta llinda es trobava situada a la porta d’accés del cobert. Antigament, adossat a la façana de tramuntana hi havia el cup de vi, actualment tapiat. Davant la façana principal  hi ha l’antic cobert, actualment reformat. Es tracta d’un cos de planta rectangular encarat a tramuntana. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb argamassa amb les cantonades de pedra ben escairades i col·locades a mode de cadena cantonera.