Roure de Cal Cansat
Rubió

Cal Cansat. Nord-oest del nucli de Rubió
    Emplaçament
    BV-1031 direcció Els Prats de Rei. Passat el km6 agafar el trencall a l’esquerra direcció Can Gabarró
    660

41.66063
    1.54683
    379013
    4613117
    08185 - 283
    Espècimen botànic
    08184A019000540001XJ
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El roure de Cal Cansat es troba situat a la banda nord del mas, a tocar del camí.  Es tracta d'un roure (Quercus robur) amb un perímetre de corona de 2,80 i amb una capçada gran. El roure és un arbre caducifolis amb una ampla i gran capçada i menys espessa que la de les alzines. La seva escorça es forca i arrugada i la fusta és molt apreciada per la fabricació de mobles. Les fulles són de color verd fosc per l'anvers i de color verd grisós pel revers i el fruit és el gla.

Cal Cansat era un antic cens de Comalats. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment.