Cal Morera
Rubió

Serra de Can Morera. Nord del nucli de Rubió
    Emplaçament
    BV-1031 direcció Els Prats de Rei. A l’alçada de Pedrafita el primer a l’esquerra. Seguir pel camí fins a Cal Morera
    640

41.65754
    1.57264
    381156
    4612738
    08185 - 261
    1882
    08184A010000070001XI
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Can Morera es un conjunt d’època moderna format a partir del cos principal i diversos annexes. El cos principal, que ha estat objecte de diverses modificacions i construït en dues fases, és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i dues plantes pis. El fornits s’hi obre el portal d’accés de llinda plana amb la inscripció FRANSISCO MENSE 1882 flanquejada per dues finestres. A nivell del primer pis hi ha una finestra i un balcó damunt el portal d’accés i un rellotge de sol de nova construcció. A nivell del segon pis s’hi obren dues finestres d’arc de mig punt de nova construcció. L’interior de la finca ha estat remodelada malgrat conté element originals  com dues arcades d’arc apuntat de la zona de la cort i la boca del forn de pa. Davant el cos principal hi ha les antigues porqueres i conilleres assentades directament damunt la roca natural i creant un petit pati davant la casa. En una d’elles hi ha inscrit l’any 1888. Adossat a la façana de ponent hi ha l’antic cup de vi i alguns coberts amb dates inscrites a la façana principal de cada cos (1869 1887). Davant l’antic cup de vi, que queda a una cota superior del cos principal hi ha l’antiga era, actualment utilitzada com a zona d’aparcament.

Fitxa 054.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

En el registre del contribuents a la Lluminària de la parròquia de Santa Maria de Rubió de la primera meitat del segle XVII on hi consten les aportacions de Joan Morera. També apareix el nom de Morera en el llistat de la recol·lecta de fruits de la parròquia de Santa Maria de Rubió de l’any 1714. A finals del segle XIX figura Isidre Mensa de Cal Morera, que es va casar amb Maria Vives Casanova de Cal Vives.