Ca l’Andreu de Comalats
Rubió

Barri de Comalats. Nord-oest de Rubió.
    C1412a direcció a Calaf. Passat el km 49 el primer a la dreta

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Ca l’Andreu és un mas actualment molt reformat i amb les estructures alterades tot i que conserva elements de l’estructura original. L’actual edifici està format a partir de diverses ampliacions, tant en alçada com en volums. El cos principal era un edifici de planta quadrada amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn i, amb dos cossos annexos, un adossat a llevant i un altre a ponent. Posteriorment, aquesta edificació, tan el cos principal com els annexos, fou ampliada amb alçada, amb la construcció de dos pisos i algun volum posterior. Totes les obertures han estat modificades i el portal d’accés refet. Actualment, l’antiga llinda del portal d’accés és utilitzada com a llinda d’una finestra. En aquesta s’hi llegeix l’abreviació de Jesucrist i Andreu Bacardit 1884.

Segon l’actual propietari, la finca Ca l’Andreu era un antic cens de Comalats. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment.