Voltants de la Cova Miserachs/Cova Miserachs
Subirats

    Alt Penedès
    Vessant sud-oest de la Muntanya de Can Mata del Racó, prop de la masia del mateix nom.

    Coordenades:

    41.39013
    1.80009
    399682
    4582761
    Número de fitxa
    08273 - 1
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Neolític
    Edats dels Metalls
    Medieval
    Estat de conservació
    Regular
    A l'interior de la cova hi ha gran quantitat de deixalles i residus que han degradat el lloc.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si, CC.AA., n. 02
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 060A00005
    Autoria de la fitxa
    Oriol Vilanova

    El jaciment arqueològic es troba constituït per dos nivells de feixes, probablement resultat del buidatge de dues cavitats naturals. En una d'aquestes feixes, arran de la cinglera rocosa, es documentà una bona concentració de sílex i ceràmica prehistòrica. A l'altra feixa, darrera d'una frondosa vegetació, hi ha una esquerda-abric reaprofitada com a barraca de vinya amb un pany de paret construït amb pedres lligades amb morter de calç a manera de llindar, amb algunes eines agrícoles abandonades i altres residus al seu interior. A la feixa del davant d'aquesta cavitat hi havia una concentració de sílex i ceràmica a mà i grisa a torn d'època medieval. Existeixen dues possibilitats per explicar la troballa d'aquest material: d'una banda, la cavitat abans esmentada es buidaria per aterrassar el terreny per a conrear. D'altra banda cal considerar la possibilitat que el material arqueològic es barregés des de la feixa superior, on es situa la Cova Miserachs, arrossegant-se el material des del vestíbul principal d'aquesta, que està pràcticament buidat, fins a la feixa.

    La parcel·la on s'ubica la cova està molt aterrassada, i les feixes de les immediacions estan abandonades i envaïdes per la vegetació, la qual camufla la cova. Al costat de la cova Miserachs s'observen altres cavitats calcàries de menor mida i entitat, igualment tapades per la vegetació.

    Abad i De la Vega parlen, ja l'any 1968, de recollida de material ceràmic "davant" la cova; de fet en documenten a "todas las grandes aglomeraciones rocosas de los alrededores que, por su forma, ofrecen cobijo natural" (CC.AA., 1990).
    L'equip d'arqueòlegs que va realitzar la Carta Arqueològica de l'any 1990 va documentar la presència dels següents materials:
    - 33 fragments de ceràmica a mà, informes indeterminables; 1 vora de ceràmica a mà, de petit recipient.
    - 1 nansa de ceràmica grisa medieval i dos fragments informes, del mateix període.
    - Indústria lítica: un abrupte sobre fragment de sílex transparent, una ascla amb retocs simples distals (sílex granate), un nucli polièdric de quars, tres fragments de sílex, una ascla de sílex i 5 fragments de quars. Aquest material es troba al Museu de Vilafranca del Penedès.
    El mateix equip recull la notícia d'Antoni Adell, segons la qual el propietari del terreny va dinamitar un grup de roques, localitzant-se dues destrals de gran tamany.

    RIBÉ, G.; CEBRIÀ, A. i SENABRE, M.R. (1990): "Carta Arqueològica de l'Alt Penedès." Vilafranca del Penedès.