Vilafresca
Puig-reig

  Berguedà
  Vilafresca
  Emplaçament
  A la ctra. BV-4235 a Viver i Serrateix es gira a sud per camí fins arribar a la masia, a 1 km aprox

  Coordenades:

  41.9133
  1.86794
  406118
  4640770
  Número de fitxa
  08175 - 294
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08174A006000260000HJ
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Casa de pagès que ha conservat les característiques constructives tradicionals, tot i que amb un cos annex de construcció recent. Es tracta d'una edificació de planta quadrada, distribuïda en dues crugies. Té planta baixa més un pis i planta sotacoberta. Els murs són de maçoneria i la coberta de teula àrab a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a l'est. Les obertures són emmarcades amb arcs rebaixats de maó, excepte el balcó de la façana, fet amb llinda i brancals. Al costat sud té una ampliació feta a finals del segle XX, amb obra de maó. Al costat nord-est té una construcció en semiruïna pertanyent a una tina i, al costat, un pou. A l'exterior es conserva una pedra foradada que servia com a base d'una premsa.

  Per les característiques constructives podria ser un edifici del segle XIX. La casa està situada en terrenys del Grapal, també anomenada Alsina de Graells.

  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 5.10