UMSA. Unión Minera Sociedad Anónima.
Castellfollit de Riubregós

    Anoia
    Enfront de la vila de Castellfollit, a l'altra banda del riu, al peu del Pilaret
    Emplaçament
    Al km 28,5 de la C-1412a
    472

    Coordenades:

    41.77796
    1.44122
    370456
    4626298
    Número de fitxa
    08060 - 44
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Precatàleg de patrimoni. Normes Subsidiàries (2000)
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08059A00300090
    Autoria de la fitxa
    Anna Camats Malet

    Antiga fàbrica de guix i de ciment ràpid, actualment abandonada, que forma part del Patrimoni Miner de la comarca de l'Alta Segarra. Una de les característiques geològiques d'aquesta zona és la presència de guixos i les calcolutites del Complex Lacustre de Sanaüja, minerals explotats des d'antic en aquesta zona. El complex industrial de la U.M.S.A. està situat, precisament, en un indret on es fan palesos aquests nivells de calcolutites.
    Les instal·lacions de la fàbrica, en bon estat de conservació, consten d'una gran nau, de dues plantes i amb coberta de doble vessant, i diverses construccions annexes: dues a l'oest i dues davant la façana principal.
    El conjunt arquitectònic és construït amb maons i amb acabat d'obra vista, excepte la façana de l'annex d'entrada, que està arrebossada. D'aquesta façana, així com també de la de la nau principal, cal destacar la decoració del fris superior, que adopta una morfologia arrodonida, i que, juntament amb les sigles del seu nom, constitueix un tret identitari de la fàbrica.
    Les finestres, presents en tots els edificis del recinte, són de línies rectes, de forma rectangular, i estan protegides amb reixes, formant una retícula.
    A l'est de la nau principal hi ha un mur de pedra que funciona com a talús del terreny natural, i a la part posterior, hi ha un altra edificació, aquesta construïda amb pedra, de la qual sobresurten dues xemeneies per evacuar els gasos produïts durant el procés de combustió.
    L'interior de la fàbrica es troba força deteriorat, però encara conserva part de la maquinària pròpia del seu funcionament, com dos dels cubs metàl·lics per on queia el ciment un cop elaborat.
    Uns metres a l'est del recinte industrial, a l'altra banda del camí d'accés, hi ha situada la caseta que abastia d'electricitat la fàbrica.

    FARELL, Joan (1994b). Castellfollit de Riubregós. Vol II. Toponimia i vocabulari de la vila i el terme. Fundació Salvador Vives Casajuana.