Trumferes Cal Xic Vallcebre

  Berguedà
  El Divinal

  Coordenades:

  42.20041
  1.82851
  403284
  4672692
  08293-256
  Patrimoni immoble
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  XIX-XX
  Regular
  La trumfera tallada al fer la pista nova s'ha consolidat per ús interpretativa.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08293A007007830000AB
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Dues trumferes adossades al marge. Una trumfera és intacta, l'altre mig destruïda al fer una pista nova. La trumfera intacta te una entrada baixa i estreta de només 40cm d'amplada. La forma de les trumferes és arrodonida, tancant-se a d'alt i amb una llosa que tapa el forat per on entraven les patates. Llinda plana. Zona de camps cultivats i de marges abandonats prop del raval El Divinal. Marge al costat d'un camí de camp. Accés fàcil a peu des del Divinal, pujant per la pista entre Cal Pau i Cal Xic

  Fotografies de Guillem Quer (SPAL). Era d'ús privat, el propietari de Cal Xic explica que el seu pare va construir el forn per ús propi.

  La trumfera és una construcció de pedra seca, de diferents mides i formes però gairebé sempre amb un forat en la part superior per entrar les patates i una porta baixa i petita orientada al nord per treure-les. Les trumferes es troben en tot el municipi tant al costat de les cases com en indrets lluny de les cases més properes. El conreu de la patata s'inicia a Vallcebre als finals del segle XVIII.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.