Trumfera Els Estanys Vallcebre

  Berguedà
  Belians

  Coordenades:

  42.19278
  1.81225
  401930
  4671863
  08293-210
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Sostre i llinda ensorrada
  Inexistent
  Obert
  Sense ús
  Privada
  08293A00600227
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Trumfera mig ensorrada, aèria aïllada al costat del bosc. Entrada orientada NE, planta de forma de ferradura. Prop de casa abandonada Els Estanys. Zona de feixes, estanys i camps grans a gairebé 1300m d'altitud, i prop de les ruïnes de la casa Els Estanys. La zona ha quedat abandonada. Accés fàcil a peu, per un corriol que surt a 100 metres de la casa La Call, per la pista de terra de Vallcebe a Cal Sord i La Call.

  Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

  Construccions de pedra seca que servien per guardar i conservar les patates al costat del camp; són típiques de Vallcebre i es troben en tot el municipi. El cultiu de la patata a Vallcebre fou important a partir dels finals del segle XVIII. Aquesta trumfera està al costat de la barraca de Cal Tiet, una barraca gran de pedra seca amb dos pisos. Les barraques d'aquestes dimensions es troben en zones lluny de les cases més properes, mentre que les trumferes es troben tant al costat de les cases com en indrets remots.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.