Tresserra
Puig-reig

  Berguedà
  Tresserra
  Emplaçament
  Al km 58 de la C-1411a carretera de Viver, trencall a cal Feliu i seguir pel camí fins Tresserra

  Coordenades:

  41.97312
  1.86369
  405853
  4647416
  Número de fitxa
  08175 - 255
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Medieval
  Popular
  Segle
  XIV-XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  Parts interios en estat precari
  Protecció
  Inexistent
  BCIL
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  sí, IPA 3678
  Accés
  Difícil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08174A009000120000HO
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Masia de dimensions considerables formada per un cos residencial actualment de planta gairebé quadrada, fruit de successives ampliacions. El cos originari (d'època gòtica) estava situat a la part sud-oest i posteriorment s'amplià cap al nord-est, on s'hi va establir la casa del masover, que encara conserva una llar de foc i un forn de pa. A la façana principal s'hi afegí un cos que sobressurt, cosa que li dóna una aparença d'estructura basilical. Aquest cos davanter compta amb un porxo a la planta baixa i té diverses finestres amb brancals i llinda que han estat reformades recentment. Així mateix, s'hi ha obrat un nou cobert amb un parament de pedra que imita la construcció antiga i té una finestra d'arc rebaixat. Les façanes de ponent i nord són les que conserven un aparell de carreus més ordenats i regular, i també petites obertures en forma d'espitlleres. Una de les obertures conservava un finestral gòtic geminat, però fa uns anys fou substituït per un balcó. Existeix, però, un altre finestral similar a l'antiga façana principal (actualment integrada a l'interior). Consta d'un bloc monolític amb dos arcs de mig punt i hi falta la columneta central. L'interior de la casa conserva l'estructura constructiva tradicional. A la part més antiga la planta baixa té dos arcs apuntats i, al costat, el celler, que compta amb diverses bótes de tipus “vaixell” i on hi desemboquen dues tines. A la façana sud-oest té un cos adossat corresponent a la capella, dedicada a Sant Jaume.

  Al porxo davanter es conserva una premsa amb una inscripció a la llinda: 1798. L'actual rosca és de ferro, però encara es conserva la de fusta.
  La propietària, resident a Barcelona, conserva documentació de la casa.
  El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element.

  El mas ja apareix documentat al segle X com a "Tedguera". Fou propietat dels Hospitalers des del segle XV fins al XIX. Prop de la masia hi passava el camí ral de Manresa a Berga. Els arcs apuntats així com els dos finestrals gòtics revelen que bona part de l'estructura originària cal datar-la probablement als segles XIV-XV, i durant els segles posteriors es devia anar ampliant. L'heretat de Tresserra abastava una gran quantitat de terreny. Al final del segle XVIII o principi del XIX el propietari era un capellà, el qual va fer construir la capella i el cos avançat de la façana principal. Durant els incendis de 1994 la casa va quedar-ne afectada. En els darrers anys ha estat objecte d'algunes reformes parcials.

  SERRA, Rosa(1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa.
  GALERA, S., OLLER, J., RIERA, M.A. , SERRA, R. (1986). Els Hospitalers al Berguedà a l'època moderna, L'EROL núm, 15.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 3.02
  VV.AA. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.