Tomba del Vilaró
Gaià

    Bages
    A la masia del Vilaró, al sector nord-oest del terme de Gaià
    Emplaçament
    Pista asfaltada que surt prop de Galera uns 3 km fins casetes prop Matamala. Camí E i N uns 1500 m
    440

    Coordenades:

    41.94553
    1.90883
    409554
    4644304
    Número de fitxa
    08090 - 122
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Segle
    IX-XII
    Estat de conservació
    Regular
    Aparentment la tomba es conserva integrament, però caldria conèixer millor l'estat del jaciment
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Hospital de Puig-reig
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Possible tomba excavada a la roca, emplaçada al costat de la masia del Vilaró. Concretament, es troba a uns tres metres de la façana de ponent d'aquesta masia d'origen medieval. Enmig d'una zona d'antics coberts semi-derruïts on aflora la roca natural hi trobem aquesta perforació de forma rectangular. Malgrat que no s'hi ha efectuat cap exploració arqueològica detallada, la cavitat té totes les característiques d'una tomba alt-medieval excavada a la roca. Actualment es troba parcialment coberta de terra i pedres. Les seves mesures aproximades són 45 per 146 cm.
    Aquesta possible sepultura no s'esmenta en cap estudi ni publicació, i no era coneguda fins el moment present. Si es confirmés que es tracta d'una tomba alt-medieval, és probable que n'hi hagi d'altres a prop seu. Això indicaria que, probablement, el mas medieval (documentat des de 1237) es va aixecar en un indret on hi havia una anterior necròpolis.

    Al costat de la masia del Vilaró hi ha indicis arqueològics d'un possible assentament rural d'època ibero-romana, i també hi hem identificat una possible tomba alt-medieval excavada a la roca. És una dada que, de confirmar-se, indicaria que el mas es va aixecar en un indret on hi havia una anterior necròpolis. Segons dades recopilades per Josep M. Badia, aquest mas ja existia al segle XIII. Concretament, s'esmenta en un document de 1237 de la parròquia de Vilaramó (a l'Arxiu Episcopal de Vic) ja amb la mateixa denominació de Vilaró.

    BADIA, Josep M (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 51, 58, 61, 65, 82, 83.