Tina de vi de cal Gallifa Oristà

Osona
c Roqueta, 7. Nucli urbà d'Oristà. Oristà

Coordenades:

41.93229
2.05917
422000
4642686
08151-253
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XIX
Regular
Es conserva la tina però s'ha tapat.
Inexistent
Sí, IPIC. 24.115.085
Restringit
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 61007DG2422N
Jordi Compte i Marta Homs

La tina de vi de cal Gallifa es troba situada a la planta baixa de cal Gallifa, a la part posterior de la casa. Es tracta d'una tina d'estructura cilíndrica de 2,50 metres de diàmetre i 2,50 metres de profunditat construïda amb parets de pedra i revestida amb cairons de ceràmica de color roig.

La segona imatge s'ha extret de l'Inventari de Patrimoni Industrial de Catalunya.

Les tines eren elements indispensables en el procés d'elaboració del vi. En les zones on abundava el conreu de la vinya, com és el cas d'Oristà, bona part de les cases tenien una tina. El procés s'iniciava amb la recol·lecció del raïm, que era transportat amb portadores fins a la part superior de la tina, on es col·locaven unes fustes travesseres lleugerament separades anomenades brescat. El raïm s'abocava sobre el brescat i era trepitjat amb els peus. El suc que en sortia, el most, s'escolava a l'interior de la tina dipositant-se al fons i deixava com a residu la brisa, les restes del raïm xafat. En aquest punt es decidia si es volia fermentar el most amb la brisa o sense. Un cop el most havia fermentat es treia de la tina per una pedra amb un forat interior, la boixa, situada a la part baixa de la tina que solia donar al celler.

MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Oristà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.