Tina de vi de cal Barraquer Oristà

Osona
c de Baix, 23. Nucli urbà de la Torre d'Oristà. Oristà

Coordenades:

41.95509
2.05554
421727
4645221
08151-213
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XIX
Bo
Inexistent
Sí, IPIC. 24.115.091
Restringit
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 61003DG2414N
Jordi Compte i Marta Homs

La tina de vi de cal Barraquer es troba integrada sota el mur de la façana est de cal Barraquer, al carrer de Baix de la Torre d'Oristà. La tina està integrada en un mur que separa cal Barraquer d'una granja que té adossada immediatament a l'est i s'hi accedeix a través d'un forat lateral. A l'interior hi ha una cavitat cilíndrica d'un diàmetre d'1.32 metres i una profunditat d'uns 2'80 metres revestida interiorment amb cairons de ceràmica vidriada de color roig de 40 x 40 centímetres.

La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari de Patrimoni Industrial de Catalunya.

Les tines eren elements indispensables en el procés d'elaboració del vi. En les zones on abundava el conreu de la vinya, com és el cas d'Oristà, bona part de les cases tenien una tina. El procés s'iniciava amb la recol·lecció del raïm, que era transportat amb portadores fins a la part superior de la tina, on es col·locaven unes fustes travesseres lleugerament separades anomenades brescat. El raïm s'abocava sobre el brescat i era trepitjat amb els peus. El suc que en sortia, el most, s'escolava a l'interior de la tina dipositant-se al fons i deixava com a residu la brisa, les restes del raïm xafat. En aquest punt es decidia si es volia fermentar el most amb la brisa o sense. Un cop el most havia fermentat es treia de la tina per una pedra amb un forat interior, la boixa, situada a la part baixa de la tina que solia donar al celler.

MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Oristà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.