Timpà de Sant Pere
Perafita

  Osona
  Església de Sant Pere. Plaça de l'Església, 12. Nucli urbà de Perafita. Perafita.

  Coordenades:

  42.0421
  2.10637
  426040
  4654837
  Número de fitxa
  08160 - 53
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Dolent
  Presenta profunda erosió.
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 23.291
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El timpà es troba situat a l'església de Sant Pere de Perafita. És de pedra marga amb forma semicircular de 100 centímetres d'amplada, 50 centímetres d'alçada i 20 centímetres de gruix, envoltat per una corniseta a tall de marc. La composició esculpida en baix relleu és senzilla, formada en la part central per la imatge de Crist en majestat (figura que només s'aprecia en una part), assegut, amb el nimbe cruciforme, voltada dels símbols evangelistes. Actualment es reconeixen els dos símbols col·locats a meitat superior del timpà: l'àliga de Sant Joan i l'àngel de Mateu. Els dos cossos que s'endevinen a banda i banda de la meitat inferior es suposa que corresponen als altres dos símbols dels evangelistes: l'àliga de Sant Joan i el lleó de Sant Marc.

  Aquest timpà és l'única resta de l'església romànica de Sant Pere de Perafita, substituïda al segle XVIII pel temple actual. Romangué fins a 1985 damunt d'una porta al costat de migjorn de l'església, a l'intempèrie. L'any 1987 fou col·locat en una fornícula a l'interior de l'església per tal d'evitar-ne la degradació total i es va recobrir de vernís. Es tracta d'un monument molt excepcional i rar a la regió, que va en la línia del timpà de la façana principal de la catedral de Vic (avui en dia desaparegut) o els timpans de les esglésies de Sant Joan i de Sant Pol, a Sant Joan de les Abadesses.

  AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.
  BURON, Vicenç (1977). Esglésies romàniques catalanes. Guia. Artestudi Edicions.
  FONT, Dani (1996). Inventari de béns artístics del bisbat de Vic (inèdit).
  Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Perafita. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1984.