Terrers del Torrent de l' Esdabella Vallcebre

  Berguedà
  La Muntanya

  Coordenades:

  42.20535
  1.78735
  399894
  4673288
  08293-293
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Regular
  L'erosió del terreny és contínua.
  Inexistent
  Obert
  Altres
  Privada
  08293A004003210000AM
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Badlands o terrers desenvolupats en lutites amb intercalacions de gresos, formades en un ambient fluvial, del garumnià roig inferior. Torrent prop d'una cinglera de roca calcària, els Cingles de Serra Matarodona, amb bosc i feixes abandonades al voltant. Prop de l'antiga explotació de carbó a cel obert El Tumí. Accés relativament fàcil per la pista antiga de Vallcebre a Saldes per Coll de Pradell.

  Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

  Els badlands o terrers de Vallcebre són zones axaragallades de roques del Garumnià. Les roques del Garumnià són el resultat de l'acumulació de sediments en llacs poc profunds i planes pantanoses del final del Cretaci i principi del Paleogen. Hi ha una successió de roques, situades directament damunt de roques calcàries del Cretaci superior. S'ha dividit aquesta successió en quatre unitats principals de baix a dalt: el garumnià gris, el garumnià roig inferior, les calcàries de Vallcebre i el garumnià rog superior. Al 1991, un episodi de pluges fortes va provocar una gran esllavissada en aquest indret, que va destruir la pista antiga de Vallcebre a Saldes per Coll de Pradell. El moviment de terres va produir una deforestació important.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.