Terrers Cal Carot
Vallcebre

  Berguedà
  Belians

  Coordenades:

  42.19429
  1.81531
  402185
  4672028
  Número de fitxa
  08293 - 295
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  L'èrosio del terreny és constant
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Altres
  Titularitat
  Privada
  08293A006001590000AU
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Badlands o terrers desenvolupats en lutites carbonatades i margues d'origin lacustre, del Paleocé, amb dipòsits importants de guix. Torrent profund que talla de l'oest a l'est una zona de camps i bosc. Al voltant hi ha feixes abandonades. Accés fàcil a peu des de la pista de terra de Vallcebre a Collell, Belians.

  Els afloraments de guix s'han aprofitat en el passat recent per produir guix al nivell artesanal i per ús personal. Prop dels terrers de Cal Carot hi ha les restes de dos petits forns de guix. Els badlands o terrers de Vallcebre són zones axaragallades de roques del Garumnià. Les roques del Garumnià són el resultat de l'acumulació de sediments en llacs poc profunds i planes pantanoses del final del Cretaci i principi del Paleogen. Hi ha una successió de roques, situades directament damunt de roques calcàries del Cretaci superior. S'ha dividit aquesta successió en quatre unitats principals de baix a dalt: el garumnià gris i el garumnià roig inferior del Cretaci superior, i les calcàries de Vallcebre i el garumnià roig superior del Paleocé..

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.