Tercer misteri de Goig
Collbató

    Baix Llobregat
    Camí del Rosari Monumental (muntanya de Montserrat)
    Emplaçament
    Al camí de la Santa Cova, al costat de l'estació del funicular
    592

    Coordenades:

    41.59233
    1.83977
    403301
    4605165
    Número de fitxa
    08069-146
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Modernisme
    Historicista
    Segle
    XX
    Any
    1901
    Josep Puig i Cadafalch i Joan Llimona i Bruguera
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí; IPA: BLL-06.033
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    Monestir de Montserrat, (08199)
    Autoria de la fitxa
    Assumpta Muset Pons

    El III Misteri de Goig reprodueix la Nativitat de Jesús a Betlem i és representat en una majòlica policromada adherida a la roca, emmarcada amb un enquadrament de pedra esculpida amb sanefes, flors i un pinacle neogòtic coronat amb una creu, i tancada amb una porta batent de ferro forjat, adornada amb motius modernistes: punxes, caps de drac, creus lobulades.

    Va ser una ofrena d'Alexandre Pons i quatre famílies més. El Rosari Monumental són un total de quinze conjunts escultòrics de caire religiós repartits entre el torrent de Santa Maria i la Santa Cova. Dotze dels quals són al terme de Collbató i inclouen els tres darrers misteris de Goig, els cinc de Dolor i els cinc de Glòria. Van ser construïts entre 1896 i 1916 per iniciativa del canonge de la catedral de Vic, Jaume Collell, que va difondre la seva proposta a través d'una revista religiosa. Foren finançats amb donacions d'entitats, institucions i particulars. Hi van intervenir diversos arquitectes, escultors i artesans, alguns de prestigi, com Gaudí, Puig i Cadafalch o Llimona, que van atorgar un estil propi a cada un d'aquests grups escultòrics.

    MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 10.