Teatre Auditori de Granollers
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Josep Torras i Bages, 50
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    147

    Coordenades:

    41.61094
    2.28678
    440574
    4606826
    Número de fitxa
    08096 - 494
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XXI
    Any
    2002
    Josep M. Botey (arquitecte9
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Lúdic/Cultural
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Granollers
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici d’estètica contemporània, de grans dimensions, destinat a teatre i auditori municipal de Granollers, obra de l’arquitecte Josep M. Botey i emplaçat al cèntric carrer de Torras i Bages. Des de la seva creació, l’any 2002, ha esdevingut un dels equipaments escènics i musicals de referència a nivell local i nacional.

    L’edifici, que ocupa un ampli espai de mitja illa, és de planta més o menys quadrada, trencada als dos angles davanters de la façana principal. Destaca per un disseny que combina l’ús del formigó, el morter, la pedra, el vidre, el coure i el ferro. En la façana principal es configuren dos grans llenços laterals de formigó, de traçat sinuós i sostinguts sobre columnes, que amaguen les vidrieres on hi ha els accessos a l’interior. L’entrada està pensada com a continuació del carrer, com si fos una part més de la ciutat, i això explica el tipus de paviment del hall, amb pissarra de la Xina. Al seu torn, les dues façanes laterals es resolen mitjançant grans llenços inclinats de coure.

    L’equipament compta amb dues sales: la sala Gran amb capacitat per a 728 espectadors, i la sala Petita  per a 225. Disposa també d’una sala polivalent (la Sala Oberta), el vestíbul i, a la part de dalt, les oficines i l’espai per a reunions.

    L’edifici inclou una intervenció pictòrica de Josep Uclés als vidres de la façana. L’arquitecte Josep M. Botey l’ha definit com “un gran mirall trencat i pintat amb sentiments contradictoris, màscares i canvis de personalitat...” Així mateix, a la barana de l’escala que accedeix al primer pis s’hi pot veure una escultura de ferro de Josep Plandiura que representa una serp.

    En aquest indret hi havia l’escorxador municipal, que va deixar de funcionar l’any 1987.  L’Ajuntament va aprofitar aquesta circumstància per crear un nou i ambiciós equipament que permetés incrementar les programacions d’arts escèniques de qualitat que ja es feien a Granollers. El projecte es va encarregar a l’arquitecte granollerí Josep Maria Botey. L’equip d’arquitectes Bosch-Botey-Cuspinera ja havia fet diverses intervencions destacades a la ciutat, com el nou edifici del Museu de Granollers (1976) o la reforma del Museu de Ciències Naturals - La Tela (1986). El nou Teatre Auditori fou inaugurat el 15 de febrer de 2002.

    L’equipament és gestionat per Granollers Escena SL, una empresa pública de l’Ajuntament. Al Teatre Auditori hi té la seva seu l’Orquestra de Cambra de Granollers, que promou una intensa activitat musical. Una part de l’edifici acull també l’Escola Municipal de Música Josep Maria Ruera des de l’any 2005, centre municipal de formació musical i conservatori de grau mitjà.

    La ciutat disposa d’altres equipaments on també es programa teatre: Llevant Teatre, Casa de Cultura Sant Francesc, Cinema Edison i Sala de concerts Nau B1- Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Per això l’any 2013 va néixer Escena grAn, un ens que coordina en una única cartellera les programacions del Teatre Auditori de Granollers i aquests altres espais escènics i d’espectacles.