Stolpersteine de Francesc Abelló Gràcia
Granollers

  Vallès Oriental
  Carrer Mariano Álvarez de Castro, 3
  Emplaçament
  A la zona d'eixample de Granollers
  136

  Coordenades:

  41.60073
  2.2884
  440700
  4605692
  Número de fitxa
  08096 - 437
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Segle
  XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Granollers
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Llamborda Stolpersteine en record de Francesc Abelló. Les llambordes anomenades Stolpersteine han estat col·locades en diferents punts en carrers de Granollers en record de les persones deportades als camps nazis. Són de forma cúbica, de 10 x 10 cm, fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de les persones que foren empresonades i deportades. S'han col·locat al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l'empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i es realitza a mà.

  Francesc Abelló Gracia va néixer l’any 1903. Va viure al carrer Álvarez de Castro s/n. S’exilià el 1939, i fou deportat el 1941 al camp de Mauthausen. Fou assassinat el 30/09/1941 a Hartheim.

  El Memorial Democràtic (impulsat per la Generalitat de Catalunya) ha propiciat des de fa uns anys la col·locació a diversos municipis catalans de plaques Stolpersteine en record de les persones deportades als camps nazis. El projecte Stolpersteine el va iniciar l’artista alemany Gunter Demnig el 1992, i té com a objectiu commemorar els individus a través del record del seu últim lloc de residència abans que fossin víctimes del terror nazi. En alemany “Stolpersteine” significa “pedra que fa ensopegar”. Cada llamborda és única i es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’extermini industrialitzat que va aplicar el règim nazi. Actualment hi ha més de 60.000 “Stolpersteine” a més de 1.800 localitats d’una vintena de països europeus, com Alemanya, França, Bielorrússia, Noruega, Àustria, Itàlia o Grècia.

  A Granollers l’any 2023 hi ha col·locades 7 llambordes Stolpersteine als carrers de la ciutat, les quals constitueixen petits espais de memòria distribuïdes en el teixit urbà. Són al carrer Tarafa, (90-92) on vivia Josep Pibernat; al carrer de Girona, davant el camp de futbol, on vivia Artur Masjuan; al carrer Josep Umbert, a tocar de l'estació d'autobusos (última adreça coneguda de Pere Giner); al carrer Álvarez de Castro (cantonada amb el carrer Francesc Macià) on vivia Francesc Abelló; al carrer Ricomà, 53 (on va viure Francesc Mompart); al carrer Sant Jaume, 57, últim domicili de Miquel Jané; i a la plaça de les Olles on vivia Josep Pont.