Solar del CAP
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer Museu, 16-18 (cantonada amb el carrer Ricomà).
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    142

    Coordenades:

    41.60735
    2.28613
    440517
    4606428
    Número de fitxa
    08096 - 507
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Medieval
    Modern
    Segle
    I-XX
    Desconeguda
    Estat de conservació
    Regular
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Àrea arqueològica núm. 21. Protecció de tipus VIII: Àrees arqueològiques.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0666101DG4006E0001XI
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Jaciment on es conserva un bon tram de la muralla medieval, en un espai de lliure accés als baixos d’un edifici de recent construcció. La muralla es troba a l’extrem est de l’edifici, i és accessible des del carrer Ricomà. S’hi pot veure un llenç d’uns 9 m de llarg amb tres espitlleres.

    Durant la intervenció arqueològica que s’hi portar a terme l’any 2000 es van realitzar dos sondejos perpendiculars al traçat de la muralla amb l’objectiu de definir les característiques del fossat. Les estructures documentades a l’excavació van ser les següents:

    Una bestorre de la muralla, que es va localitzar al primer sondeig, sota els nivells d’enderroc de l’antiga escola. Només es va posar al descobert el mur occidental que tenia una alçada màxima d’1,10 m.

    El fossat de la muralla, que es va trobar al segon sondeig. Devia tenir uns 8 m d’amplada i estava reblert amb materials datats a partir de la segona meitat del segle XVII. L’excavació no va arribar al fons del fossat.

    Una claveguera, situada a uns 8 m de la muralla i en paral·lel, posterior al rebliment del fossat.

    Una sitja just al límit sud del fossat que estava reomplerta amb material romà (Atles d’arqueologia urbana de Granollers, annexos).

    Fins a la Guerra Civil de 1936 aquest solar havia format part del pati d’unes escoles religioses. L’any 2000, amb motiu de la construcció d’un edifici de nova planta amb aparcament subterrani, s’hi va portar a terme una excavació, sota la direcció de Lluís Vila Bonamusa, de l’empresa Estrat.

    Aquest jaciment té continuïtat al nord amb el del Solar de Càritas, i al nord-oest de l’illa de cases amb el del solar dels Lledoners.

    AUTORS DIVERSOS (2004). Atles d’arqueologia urbana de Granollers. Atles d'arqueologia urbana de Catalunya, volum 1.  Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.

    AUTORS DIVERSOS (2022). In illo tempore. Granollers en època romana. Museu de Granollers, Granollers.

    LLORENS, Mar; REQUEJO, Ana (2021). Estudi arqueològic, històric i documental de les muralles medievals de Granollers. Nàrtex Barcelona (treball inèdit).