Sobiraneta
Puig-reig

  Berguedà
  Merola
  Emplaçament
  De la ctra. C-16 al km 78 aprox. agafar camí fins Merola i seguir en direcció N-W 2 km aprox

  Coordenades:

  41.95121
  1.85071
  404745
  4644998
  Número de fitxa
  08175 - 281
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Medieval
  Modern
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08174A008000330000HF
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Casa de pagès força gran que adopta l'estructura d'una masia. Consta d'un cos rectangular amb un altre cos sortint a la façana principal que li dóna una forma de L. Aquest cos sortint disposa d'un contrafort amb un curiós medalló amb un escut esculpit amb les quatre barres. Té planta baixa més un pis i sotacoberta. Les obertures de les finestres estan fetes amb llindes i brancals de pedra a la planta baixa i a la planta pis, i de maó a la planta sotacoberta. A la façana principal destaca una finestra geminada d'arcs de mig punt de maó pla a la planta sota coberta. La part baixa de la façana principal és arrebossada i el portal d'entrada té llinda de fusta. A les façanes nord-oest i sud-oest té adossades unes tines. A la part sud-est té un petit cobert de pedra.

  El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element.

  Construcció originaria del segle XVIII, probablement una derivació del mas Sobirana. Al segle XIX devia reformar-se amb obra feta de maó, per exemple a la façana principal.

  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 3.11 SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982