Sindicat Agrícola
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Sant Jaume, 36
    Emplaçament
    Nucli antic de Granollers
    143

    Coordenades:

    41.60793
    2.28544
    440460
    4606493
    Número de fitxa
    08096 - 103
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Eclecticisme
    Segle
    XX
    Any
    1945
    Francesc Riba de Sala
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. E-21. Protecció de tipus VII: Edificis substituïbles.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Inv. Pat. Industrial
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Cooperativa agrícola, Carrer de Sant Jaume, 36
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici en planta de "L" que té façana a dos carrers, el costat més llarg del qual dona al carrer de Sant Jaume. La cantonada és de planta corba. Esta composat simètricament amb dues torres de planta quadrada respecte la bisectriu de la cantonada. Els cossos laterals presenten planta baixa i pis amb coberta plana limitada per una barana calada de peces ceràmiques. Les torres tenen una segona planta i són acabades amb coberta de teula àrab, a quatre vessants. Els ràfecs són treballats amb imbricació de peces ceràmiques. Les façanes són planes, arrebossades i pintades actualment de color ocre. La part corba i les torres estan recolzades sobre sòcol de pedra; la resta sobre sòcol arrebossat. Els buits són de proporcions verticals. Els de la planta baixa de la cantonada i els del segon pis de les torres són d'arc de punt rodó. Els de la planta baixa de la torre estan protegits amb reixa de ferro de dibuix geomètric i quadrats iguals a les baranes dels balcons de les torres. (CUSPINERA et alií, 2001). Abans, en la barana de coronament de la part corba hi havia la inscripció "Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos".

    Forma part de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya.

    Malgrat la clara opció pel tèxtil a partir de la industrialització, a Granollers el caràcter tradicionalment agrícola i ramader de la vila va continuar i va adquirir nova importància amb edificis per a ús dels pagesos i ramaders (MAYNOU I HERNÁNDEZ, 2001). La estructuració territorial comarcal preparada entre 1932-33 va ser utilitzada per constituir la "Zona Agrícola del Vallès" o "Hermandad comarcal sindical de Labradores y Ganaderos del Vallès", en la qual s'integraven tots els pobles de la comarca, orientals i occidentals, d'Olesa a Gualba, i de Montcada a Aiguafreda. Tenia la seva seu a Granollers. Acabada la missió d'aquest organisme, quedà dissolt, però la seva tasca va servir per a provar la vigència de la comarca per damunt d'altres demarcacions més artificials (BAULIES, 1965).

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1965) Granollers. Barcelona, Biblioteca Selecta, volum. 372

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    MAYNOU I HERNÁNDEZ, Núria (2001) El Patrimoni Industrial del Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental.