Serrajoana Casserres

  Berguedà
  A l'oest del terme municipal; per sota la Rovirassa
  Des de la Carretera de l'Espunyola surt un camí veïnal que va a Serrajoana.
  631

  Coordenades:

  42.02211
  1.82832
  402997
  4652895
  08049-145
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVIII
  1760
  Bo
  La coberta fou reformada l'any 1970, mantenint les bigues de fusta a les plantes superiors i incloent les de formigó a la planta baixa.
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  08048A00400106
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de planta quadrada fonamentada damunt la roca i adaptant-se al desnivell de la cinglera on està aixecada. Consta de planta baixa i dos pisos i la coberta és de teules àrabs, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada al sud-est.
  Els paraments són de maçoneria sense arrebossar, amb carreus cantoners. Les obertures són totes amb llindes de pedra, però destaca a la façana sud‐est la finestra de la planta primera de tipus gòtic amb gran simplicitat de l'arc conopial.
  Annex a la façana sud‐oest hi ha adossat el corral de les ovelles, amb estructura de fusta, teulada àrab i parets de pedra, davant d'un pati interior.

  A l'entorn hi ha diverses edificacions de caràcter productiu, alguns amb traces de construcció popular amb parets de tàpia i pilars de pedra treballada, però amb afegitons moderns. Es conserva part de l'era i per sota d'aquesta, coincidint amb la bauma de la part més baixa de la cinglera s'hi va excavar una cisterna d'aigua tancada amb carreus de pedra irregulars.

  Una referència de la possible antiguitat de la masia és la data de 1760 gravada en una biga.
  Consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Casa de Serra Chuana".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).