Santa Bàrbara de Conanglell
Les Masies de Voltregà

    Osona
    Carretera de Torelló, Conanglell, 08509 Les Masies de Voltregà.
    Emplaçament
    Carretera de Vinyoles a Torelló, BV-5225, entre els km 2 i 1, banda dreta.

    Coordenades:

    42.04428
    2.24592
    437592
    4654968
    Número de fitxa
    08117-1
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Historicista
    Segle
    XIX
    Any
    1857
    Estat de conservació
    Bo
    Fou reedificada a mitjan segle XIX.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    sí IPA
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Hospital de la Santa Creu-Casa de la Misericordia. Rambla Hospital, 52. 08500 Vic
    Autoria de la fitxa
    Natalia Salazar -ArqueoCat SL-

    Església de nau única amb murs de carques arrebossats i pintats, i coberta a doble vessant de teula aràbiga. Presenta un portal a la façana oest amb forma d'arc de mig punt sobre el qual trobem un frontó semicircular amb una creu inscrita a l'interior del quart de cercle; culminen la mateixa façana una rosassa sense vitralls, una finestra d'ogiva i un petit campanar d'espadanya. A la façana nord s'obre un segon portal també amb frontó semicircular decorat amb un crismó. Sota el ràfec dels murs s'aprecien decoracions gotitzants. A la façana est existeix un únic i petit absis. A l'interior es conserven restes d'artesanat.

    La foto núm. 3 ha estat extreta de MASFERRER (1988:114).

    L'església pertanyia al desaparegut nucli de Conanglell, que fou conegut com a vila rural a partir de 1125. La primera notícia que es té del lloc anomenat "Conanglo" ve d'un testament de l'any 942, en què algú anomenat Carson fa donació d'una vinya a Sant Pere de Vic en l'esmentat "Conanglo", en l'apèndix del castell de Voltregà. A finals del 1200 trobem documentada a nom de Pere de Conanglell una torre fortificada de caire militar i residència de cavallers. L'any 1495 la família Conanglell s'emparenta per matrimoni amb la també noble família Malla. La darrera mestressa, Anna Maria de Malla i de Conanglell, al no tenir descendència, cedí la seva propietat l'any 1736, a tres institucions benèfiques de Vic: l'ordre de Sant Felip Neri, l'Hospital de la Santa Creu de Vic i la Casa de la Misericòrdia. A aquesta família, en els segles XVII i XVIII se'ls anomena "senyors de la casa militar i quadra de Conanglell". Entorn el patrimoni dels Conanglell es va formar una quadra autònoma que comptava amb quatre famílies el 1840, quan es va refondre amb el municipi de les Masies de Voltregà. La família Malla i Conanglell destaca com a gran benefactora de la parròquia de Sant Esteve de Vinyoles, a la qual pertanyia Conanglell, tot i que dintre de la finca hi havia una capella dedicada a la Sagrada Família, que més tard fou transformada en l'església de Santa Bàrbara. Des del 1857, Conanglell fou ocupat per diferents serveis de l'exèrcit. Aquests reedificaren l'església, avui abandonada.

    TORRENTS, C. (1982) "Santa Bàrbara de Conanglell", Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya: Les Masies de Voltregà. [Consulta: 1 març 2006]. MOLAS, Núria; PUIGVÍ, Montse; SANITJAS, Joaquim (2004). Vint-i-cinc anys d'ajuntaments democràtics (1979-2004), Ajuntament de les Masies de Voltregà, pp. 13-14.