Sant Vicenç de Verders o Sarriera
Vilanova de Sau

    Osona
    Emplaçament
    Parc de can Deu. Camí de la Masia de Can Deu, 1, 08207, Sabadell.

    Coordenades:

    41.97710342537
    2.3805984798801
    448684
    4647419
    Número de fitxa
    08303 - 229
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Romànic
    Segle
    XI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    BCIL. Catàleg: 1456-I. Data Disposició: 24/01/2008.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA: 27825.
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Privada
    Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González
    OPC

    L'església romànica de Sant Vicenç de Verders o Sarriera es troba actualment al Parc de can Deu de Sabadell, on fou traslladada i reconstruïda l'any 1974 amb la col·laboració de l'antiga Caixa d'Estalvis de Sabadell. El seu emplaçament original és un indret, actualment submergit per les aigües de l'embassament de Sau, al que s'accedeix des de Sant Bartomeu Sesgorgues, per les cases del Munné i de Lloret. Al lloc original encara es conserven la part inferior dels murs de l'església. És una petita capella d'una nau, capçada a llevant per un absis semicircular que s'obre a la nau amb un simple plec. Les seves mides són 6,60 m de llarg per 3,25 m d'ample, i és coberta amb una volta de canó, reforçada per un arc toral. Les cobertes actualment són de lloses de pedra; abans de la reconstrucció, de teules a la nau i de lloses a l'absis. Presenta dues portes d'arc de mig punt, una a la façana de migjorn i l'altra a la de ponent. Al centre de l'absis, hi ha una finestra de doble esqueixada i a la façana meridional, una espitllera d'una sola esqueixada. Originàriament, la façana de ponent tenia una obertura en forma de creu entre la porta i la finestra superior, reconvertida posteriorment en quadrada, fent saltar les pedres de sota el braç. La única façana ornamentada és la de l'absis, que presenta motius llombards de fris d'arcuacions sota el ràfec, distribuïdes en sèries de dos arquets entre lesenes. L'aparell és de petits carreus desbastats i escairats, lligats amb morter de calç i disposats en filades uniformes. Els arcs de les portes estan extradossats, amb una filada de llosetes planes.

    L'edifici es troba actualment al Parc de can Deu de Sabadell, on fou traslladada i reconstruïda l'any 1974 amb la col·laboració de l'antiga Caixa d'Estalvis de Sabadell.

    La primera referència documental fiable on s'esmenta l'església de Sant Vicenç de Verders és de l'any 1100. Es trobava dins l'antic terme del castell de Casserres i, probablement, feia de capella rural o potser de sufragània. Al segle XIII ja figurava com a parròquia del territori de l'antic terme del castell que havia passat al monestir de Sant Pere de Casserres. El seu culte va anar minvant paulatinament, pel despoblament del lloc i la desaparició de la vida comunitària al monestir l'any 1572. Amb la incorporació dels jesuïtes a Sant Pere de Casserres, es va encomanar el culte de l'església de Sant Vicenç al rector de Savassona i, posteriorment, al de Tavèrnoles. Però es va extingir el culte i es va acabar abandonant l'església. Al final del segle XVII, els amos del mas Verders van aprofitar l'antic temple abandonat com a habitatge dependent del mas. Amb la construcció del pantà de Sau, l'edifici va quedar cobert per les aigües fins a l'any 1973, quan va quedar novament al descobert per la baixada del nivell de les aigües. El Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona va traslladar i reconstruir l'església al Parc de can Déu de Sabadell.

    ADELL i GISBERT, J. A. [ et al.] (1986) "Sant Vicenç de Verders o Sarriera". Catalunya Romànica, III, Osona, II. Barcelona: Ed. Gran Enciclopèdia Catalana, p. 577-578.

    JUNYENT, E. (1946) "Itinerario històrico de las parroquias del Obispado". Hoja Parroquial. Vic 27 de gener de 1946.

    PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades (2º edició). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 279-280.

    PLADEVALL, A. (1976) "Sant Vicenç Sarriera". Hoja Diocesana, núm. 3396, Vic 16 de maig de 1976.

    PLADEVALL, A. (1974) "Sant Bartomeu Sesgorgues, Sant Miquel de Sorerols i Sant Vicenç Sarriera". Ausa vol. VII (1972-74). Vic: pàgs. 330-352.

    PLADEVALL, A. (1981) "L'Esquirol".Gran Geografia comarcal de Catalunya. Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona, p. 227.

    VERDAGUER i FEU, R. (1992) "El calvari de l'església romànica de Sant Vicenç Sarriera o de Verders". Els cingles de Collsacabra, nº 28. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 18-19.

    VERDAGUER i FEU, R. (1993) "Pinzellades d'una historia i d'uns records: a l'entorn de Sant Vicens de Verders". Els cingles de Collsacabra, nº 29. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 4-6.