Sant Antoni Abat de les Heures
Perafita

  Osona
  Sector nord-est del terme municipal
  Emplaçament
  A 900 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 13'650.

  Coordenades:

  42.06074
  2.11799
  427023
  4656896
  Número de fitxa
  08160 - 4
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 23.308
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 000300DG25F007
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  L'església de Sant Antoni Abat de les Heures s'adossa a la façana nord de la masia de les Heures. L'església és de planta rectangular coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra irregular, parcialment arrebossats, i cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.
  La façana principal, orientada a l'oest, presenta un portal d'accés emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada. A la llinda hi ha inscrit el monograma de Crist IHS amb una creu, els tres claus de la crucifixió a sota i la data de 1646. Al costat de la data hi ha dos medallons on hi ha dues inscripcions. La inscripció del medalló de l'esquerra posa: CAPELLA DE SANT ANTONI ABAT; i la inscripció del medalló de la dreta: RENOBADA LO AÑ 1860. Sobre el portal s'obre un òcul emmarcat amb pedra bisellada.
  La façana nord es troba coronada per un campanar d'espadanya on hi ha una campana; sota carener s'obre un petit òcul emmarcat amb pedra.
  La façana est presenta tres finestres: una emmarcada amb brancals i coronament de maó; una altra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una última que combina monòlits de pedra i maó en el seu emmarcament.

  GAVÍN, Josep M (1984). Inventari d'esglésies. Osona. Volum 15. Arxiu. Gavín.
  Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Perafita. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1990.