Sant Andreu de Tresserres
Olost

    Osona
    Sector nord-est del terme municipal
    Emplaçament
    A 6700 metres per pista forestal de la carretera BV-4405, punt quilomètric 0'050

    Coordenades:

    42.01286
    2.13361
    428262
    4651567
    Número de fitxa
    08149 - 6
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    L'església està abandonada, els murs presenten greus problemes estructurals i la coberta està a punt de derruir-se. S'observen grans esquerdes a la façana amenaçant ruïna.
    Protecció
    Legal
    Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 002A00011
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    Sant Andreu de Tresserres és una petita església situada a uns 20 metres al nord-est de la masia de Tresserres. Es tracta d'una església de planta rectangular, absis carrat i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra amb algunes parts de carreus carejats disposats en filades regulars, i cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.
    La façana principal, orientada a l'oest, presenta un portal d'arc de mig punt adovellat i brancals de pedra. Les grosses dovelles centrals de l'arc no es conserven i s'observen grans esquerdes al mur. Coronava la façana un campanar d'espadanya, avui desaparegut. La façana nord es troba coberta d'heura, a la façana est hi ha una finestra actualment tapiada i al mur de migjorn s'hi obre una finestra esqueixada.
    L'interior de l'església es va reaprofitar com a galliner i corral per a tancar-hi bestiar i s'hi van bastir murs d'obra partint la nau.

    Fa uns anys l'ara de l'altar de l'església de Sant Andreu de Tresserres fou traslladada a la font de la Torre, coneguda pels veïns com la font de Pela, on fa de taula.

    L'església de Sant Andreu de Tresserra sempre fou una capella rural vinculada a la parròquia de Santa Maria d'Olost. Les primeres notícies es troben l'any 1241 en el testament de Beatriu d'Olost, on consta que deixa 12 diners a l'església de Sant Andreu de Tresserres. Sant Andreu de Tesserres és atestada al testament de Berenguer de la Rovira l'any 1310. L'any 1687, quan la visità el bisbe Pasqual, aquest comprovà que es trobava en ruïnes, però devia ésser reparada i així ha pogut arribar fins dempeus fins a l'actualitat, si bé avui en dia es troba abandonada.
    El temple actual no correspon a l'edifici documentat el segle XIII, si bé alguns elements d'aquesta primera construcció poden trobar-se integrats en l'edifici actual.

    AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.
    FONT, Dani (1992). Resum històric de les parròquies de l'arxiprestat del Lluçanès. (inèdit).
    MASRAMON, Ramon (1990). El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès.