Safareig de la barriada dels Tilos
Cercs

    Berguedà
    A la barriada dels Tilos, a la colònia de Sant Corneli. A la part superior i central del conjunt.

    Coordenades:

    42.18664
    1.85609
    405541
    4671132
    Número de fitxa
    08268 - 184
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Cercs. Ctra. de Ribes, 20. 08698 Cercs
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    El safareig i font dels Tilos està situat enmig de la barriada, en un edifici de planta baixa de parets de maó massís, amb tres murs de façanes, i a la part frontal, la sud, oberta i només amb un pilar central de suport del teulat.; té coberta a dos vessants amb encavallada de fusta, bigues i travessers també de fusta, maó massís i a sobre teula àrab. A l'interior de l'edifici hi trobem el safareig, una estructura rectangular amb la part superior dels murs inclinada cap l'interior del dipòsit. Actualment els murs mostren un revestiment bast de ciment pòrtland. A l'extrem sud-oest del safareig hi ha la font i un altre petit dipòsit; la font és formada per una estructura que conforma un cos senzill clos en arc de mig punt, al centre del frontal hi ha l'aixeta; la pica és simple, sembla que reformada, i la base és conformada per un graó o sòcol de planta de mig cercle, on hi ha gravada la data 16/9/1964, moment que es degué realitzar alguna reforma o potser la construcció i afegit de la mateixa font. El dipòsit petit és un receptacle de planta quadrangular que està comunicat amb el safareig.

    La barriada dels Tilos es troba al Serrat dels Bous, i és configurada per tres blocs d'habitatges; el bloc d'habitatges que es troba als carrers dels Tilos junt amb els pisos del carrer de la Font de Sant Corneli (avui anomenat c/ Gran via) constitueixen el primer grup d'habitatges construïts a la colònia minera de Sant Corneli i, per tant, els més antics. Aquests van ser bastits a finals del segle XIX, quan va instal·lar-se una empresa italiana que va iniciar l'explotació moderna de les mines de carbó de la zona. De fet, sovint eren anomenats els pisos dels italians, ja que a l'any 1885, la societat italiana Garaveti, Vallino, Bovío i Cia., havia iniciat l'explotació de la galeria de Sant Romà i també la construcció dels primers edificis de la colònia. El 1895 José Enrique de Olano comprà la totalitat de les mines de la zona de Cercs, Fígols i Peguera, i iniciava una nova etapa de la mineria del carbó al Berguedà, paral·lelament també s'emprengué la construcció de les colònies mineres, que a l'any 1920 van quedar totalment configurades, encara que posteriorment es van construir nous edificis. A més, de l'esmentat bloc d'habitatges del carrer dels Tilos, els altres dos blocs d'habitatges que formen part de la barriada dels Tilos van ser bastits en l'etapa dels anys 1905 al 1920, fase en que juntament els habitatges més característics del nucli de Sant Corneli (c/Santa Bàrbara 2, 3, 4, 6, i els tres blocs de tres plantes del c/Porvenir) definirien aquesta etapa com de configuració definitiva de la colònia.
    Consta que entre els anys 1944 al 1955 s'instal·là servei d'aigua corrent, a partir del gran dipòsit proper a l'església, de la font i del safareig; no sabem si també en aquest moment s'instal·là aigua corrent a la zona dels Tilos, hem de pensar que sí, tot i que potser la font del safareig dels Tilos és de construcció dels anys 60. La colònia continuaria creixent a la zona del nucli de Sant Corneli, amb els edificis del carrer Santa Cecília.