Rovirassa de Baix Casserres

  Berguedà
  Carena de la Rovirassa, a l'oest del terme municipal
  Des de la Ctra. BV-414131 de Casserres a l'Espunyola agafant el camí del Pujol.
  690

  Coordenades:

  42.03127
  1.81879
  402222
  4653923
  08049-143
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  08048A00400140
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Els paraments són tots de maçoneria tradicional, mig arrebossats (les pedres més grans queden a la vista) i grans carreus cantoners. La façana principal té una composició a partir de tres eixos de simetria que en planta baixa el formen la porta d'accés, d'arc de mig punt amb llindes de rajols i dues petites espitlleres laterals. A la primera planta destaca un balconada amb barana de fusta i dues petites finestres laterals amb arcs carpanells de rajols.

  La coberta es troba reconstruïda des de l'any 1990, amb teula àrab nova i bigues de ferro que reforcen el bigam de fusta original.
  A la zona oriental de la masia hi ha un porxo amb planta baixa i pis, emprat com a paller, amb parets de pedra a la planta baixa i totxana en el pis. Les bigues son de fusta amb la coberta de teula àrab a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal. A la columna central de la planta pis s'hi pot llegir: "Año del hambre 1941". Al costat hi ha una barraca i a ponent un pou d'aigua.
  A l'era davant la casa hi ha alzines i roures centenaris i un pou més a la dreta. Al cap de vall dels camps, baixant per un camí que passa per davant del porxo s' hi ha localitzat dos forns de ginebre i un conjunt de tines.

  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
  Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Caseta de la Rubirasa".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).