Roca del Forn, Cal Damià
Aguilar de Segarra

    Bages
    A l'oest del terme d'Aguilar de Segarra, a tocar de la partió amb Sant Pere Sallavinera
    Emplaçament
    Al peu del camí que travessa la zona denominada Roca del Forn, a prop d'una granja
    617

    Coordenades:

    41.73496
    1.58441
    382278
    4621318
    Número de fitxa
    08002 - 65
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Paleocristià
    Medieval
    Estat de conservació
    Bo
    Un bloc de roca que formava part de l'ornacina se n'ha després (probablement fa molt temps), caldria valorar l'estabilitat del cingle.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    08002A008000340000UM
    Autoria de la fitxa
    Xavier Bermúdez, iPAT Serveis Culturals

    Assentament eremític format per una balma amb orificis artificials. La part superior de l'aflorament rocós és plana, i té una petita visera per evitar l'esllavissament d'aigua cap a la part frontal. La part frontal d'aquest aflorament està orientada al sud-est. Fa 4 m d'alçada, i és pràcticament vertical, tot i que a la part inferior forma una balma. S'hi excavà una fornícula de 0,60 m d'alt per 1,30 d'amplada màxima. Al costat hi ha diversos encaixos o caps de biga per disposar-hi un sostre que servís d'aixopluc.
    La interpretació d'aquest jaciment és que l'ornacina hauria servit de lloc de meditació i pregària d'un eremita, mentre que la balma amb l'afegit d'un sostre artificial en serien l'habitatge.

    No inventariat a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de la DGABMP.

    ENRICH, J.; ENRICH, J. (1999): "El fenòmen eremític rupestre a la Catalunya Central", a MIQUEL, M.; SALA, M.: Temps de monestirs. Els monestirs catalans de l'any mil. Barcelona, Generalitat de Catalunya.
    ENRICH, J.; ENRICH, J.; SALES, J. (2000): "Eremitoris rupestres alt-medievals a la Catalunya central: una recerca sobre el cristianisme rural.", a I Congrés d'Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya.