Riu Tenes
Lliçà d'Amunt

    Vallès Oriental
    Riu Tenes al seu pas pel terme municipal

    Coordenades:

    41.612017231304
    2.2419942749897
    436843
    4606978
    Número de fitxa
    08107 - 76
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla d’Ordenació Urbanística de Lliçà d’Amunt. 2014. Element P-11.
    Segons l'article 295 del POUM el patrimoni natural té consideració de Bé de Protecció Urbanística (BPU).
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Generalitat de Catalunya i Agència Catalana de l'Aigua
    Autoria de la fitxa
    Daniel Sancho París (Stoa, propostes culturals i turístiques SL)

    El Tenes és un riu que neix al terme municipal de Castellcir, a una alçada de 935 metres sobre el nivell del mar, a la comarca del Moianès, i travessa els termes de Sant Quirze Safaja, Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells del Fai, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Parets i Mollet del Vallès. Desemboca al riu Besòs. Té una longitud total de 28 quilòmetres.

    Al seu pas pel terme municipal de Lliçà d'Amunt el fa a prop de la depuradora d'aigua de Santa Eulàlia de Ronçana, situada al terme de Lliçà. Passa prop de les planes de Ca n'Amell, sota el pont de Santa Justa de la carretera C-1415b de Granollers a Caldes, de Can Roca Vell, on hi ha una resclosa i on al costat esquerre comença el rec de les Torres, sota els camps de Can Comes situats a l'esquerra del riu i dels camps de la Torre del Pla, a la dreta del riu, continua cap al nucli urbà, el polígon molí d'en Fonolleda i segueix cap a Lliçà de Vall.

    Al voltant del riu existeix un bosc de ribera, format per arbres i arbustos, com el salze blanc, el pollancre, els plataners, el gatell i les sargues. També, hi ha vegetació d'aiguamoll, com el canyís, la voga i el creixen bord.

    Com a animals, dins el riu, hi ha peixos com el barb de muntanya i la carpa. Es poden trobar amfibis com la granota verda. Quant a ocells, hi ha el blauet, el martinet blanc, el bernat pescaire, la polla d'aigua, l'ànec collverd, el rossinyol, el picot i mallerengues.

    Al voltant del riu Tenes hi ha un sistema d'aprofitament de l'aigua, amb una important xarxa de recs i de basses que serveixen per canalitzar i emmagatzemar l'aigua per a ús agrícola.

    Ajuntament de Lliçà d’Amunt. Pla d’Ordenació Urbanística de Lliçà d’Amunt. 2014.

    AADD (2023). El riu Tenes i el seu paisatge. Un passeig fotogràfic. Molinet de paper.

    BENZEKRY ARIMON, Albert (2007). L’Abans. Lliçà d’Amunt. Recull gràfic 1898-1975. Editorial Efadós SL, p.272-282.

    GASCÓN, Lluís (2020). “El riu Tenes” a GRUP L’ABANS. Retalls. Pinzellades de Lliçà d’Amunt. Volum I, any 2020. Grup L’Abans i Ajuntament de Lliçà d’Amunt, p.11-28.

    GRUP L’ABANS (2021). “L’aigua a Lliçà d’Amunt, del Tenes als camps” a GRUP L’ABANS. Retalls. Pinzellades de Lliçà d’Amunt. Volum II, any 2021. Grup L’Abans i Ajuntament de Lliçà d’Amunt, p.91-112.