Riu Ripoll Ripollet

Vallès Occidental
Terme municipal de Ripollet (08291)
Entre Barberà del Vallès i Montcada i Reixac, paral·lel amb la frontera amb Cerdanyola

Coordenades:

41.49137
2.15645
429585
4593650
08180-96
Patrimoni natural
Zona d'interès
Regular
Contaminat
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Pública
Agència Catalana de l'Aigua, c/ Provença, 204-208, Barcelona (08036)
J Douet

El riu Ripoll neix a Sant Llorenç Savall i conflueix amb el riu Besòs a Montcada i Reixac, després de recórrer uns 46 quilometres. El tram que passa pel municipi fa uns 2.6 km, i s'uneix amb el torrent riu Sec a l'extrem sud-oest del terme. Actualment el llit del riu ocupa una zona de 50 m d'amplada a l'inici del terme municipal i s'eixampla a més de 100 m a la frontera amb el terme de Montcada i Reixac. Es troben horts municipals situats al marge del riu regats per les seves aigües.

El riu Ripoll constitueix un referent per entendre l'evolució de l'entorn paisatgístic, urbà i econòmic local. A més de donar el nom al poble de Ripollet també ha donat prosperitat, les seves aigües havien estat font energètica dels antics molins fariners i paperers i la seva ribera proporcionava productives terres de conreu. El riu ha estat aprofitat durant segles per l'agricultura i posteriorment per a la indústria. Per la seva proximitat a la ciutat, ha estat també un lloc predilecte de lleure per als ripolletencs. La relació del riu amb el poble ha estat sempre molt intensa i, en alguns moments també dramàtica. Els horts i els seus petits canals configuren un entorn valuós entre el municipi i la seva economia tradicional de regadiu i un entorn molt sensible del medi natural

El riu Ripoll neix i recorre tota la comarca del Vallès Occidental. Com a riu mediterrani, el Ripoll es caracteritza per un cabal normalment escàs i per un règim irregular de crescudes, molt poc freqüents però molt importants. La seva ubicació prop del municipi li confereix la singularitat de ser el punt de contacte entre l'espai urbà i el medi natural.

MOGAS, M (1983) Històries de Ripollet. Ripollet, pp.. 97-99. MOGAS, M. "El riu Ripoll i la Sèquia Monar", Ripollet Mensual, Núm. 4, juny, 1980. p 10.